Değerlendirme
Özgün Değer (%25): Proje önerisinde ele alınan konunun kapsamı ve sınırları ile önemi literatürün eleştirel bir değerlendirmesinin yanı sıra nitel veya nicel verilerle açıklanır. Proje veya fikir, daha önce ele alınmamış bir yaklaşım veya çözüm sunarak yenilikçi olmalıdır. Özgünlük, mevcut problemlere benzersiz bakış açıları getirmeyi hedefler. Bu kriter, projenin benzerlerinden ayrılan yönlerini ve alana nasıl bir katma değer sağladığını değerlendirir. Özgün değer yazılırken projenin bilimsel kalitesi, farklılığı ve yeniliği, hangi eksikliği nasıl gidereceği veya hangi soruna nasıl bir çözüm geliştireceği ve ilgili bilim veya teknoloji alan(lar)ına kavramsal, kuramsal ve/veya metodolojik olarak ne gibi özgün katkılarda bulunacağı literatüre atıf yapılarak açıklanır.
Puanlandırma
- 0-20: Hiç yenilik içermiyor, tamamen sıradan.
- 21-40: Az yenilikçi, mevcut yaklaşımları tekrar ediyor.
- 41-60: Orta düzeyde yenilikçi, bazı farklılıklar var.
- 61-80: Çok yenilikçi, sektörel veya toplumsal bir fark yaratabilir.
- 81-100: Yüksek derecede yenilikçi, oyun değiştirici bir çözüm.
Yöntem (%25): Projede uygulanacak yöntem ve araştırma teknikleri (veri toplama araçları ve analiz yöntemleri dahil) ilgili literatüre atıf yapılarak açıklanır. Yöntem ve tekniklerin projede öngörülen amaç ve hedeflere ulaşmaya elverişli olduğu ortaya konulur. Yöntem bölümünün araştırmanın tasarımını, bağımlı ve bağımsız değişkenleri ve istatistiksel yöntemleri kapsaması gerekir. Proje önerisinde herhangi bir ön çalışma veya fizibilite yapıldıysa bunların sunulması beklenir.
- 0-20: Yöntem bilimsel açıdan geçersiz ve hatalı.
- 21-40: Hedeflere kısmen ulaşsa da, uygulanabilirlik ve tutarlılık açısından yetersiz.
- 41-60: Yöntem yeterli, ancak bazı eksiklikler mevcut. Geliştirme yapılabilir.
- 61-80: Uygun, etkili ve bilimsel açıdan güvenilir bir yöntem.
- 81-100: Üstün bir yöntem, yenilikçi ve güvenilir. Sektör/alan için örnek teşkil eder.
Yaygın Etki (%25): Projenin topluma, bilime veya ilgili alana sağlayacağı potansiyel katkılar ve etkiler bu başlık altında incelenir. Yaygın Etki, projenin sonuçlarının ne ölçüde geniş bir kitleyi etkileyebileceğini, mevcut sorunlara çözüm sunup sunamayacağını ve gelecekteki çalışmalara temel oluşturup oluşturamayacağını değerlendirir.
- 0-20: Hiçbir yaygın etki sağlamaz.
- 21-40: Çok sınırlı bir etkiye sahip.
- 41-60: Orta düzeyde bir hedef kitleye ulaşabilir.
- 61-80: Geniş bir kitle üzerinde önemli etkiler yaratabilir.
- 81-100: Toplum veya sektörde dönüştürücü bir etki yaratabilir.
Sürdürülebilirlik (%25): Projenin çıktıları ile Birleşmiş Milletler’in (BM) 17 Sürdürülebilir Gelişim Amacına (SGA) sosyal, çevresel ve ekonomik boyutlardaki katkısını değerlendirir. Proje çıktılarının bu 17 SGA’nın hangisi/hangileri ile ilişkili olduğunu ve bu hedef(ler)e ilişkin proje katkılarının neler olacağı açıkça ifade edilmelidir. SGA hakkında bilgi için tıklayınız.
- 0-20: SDG ile proje arasında anlamlı bir ilişki yok, hedefe katkı minimal ve yalnızca dolaylı.
- 21-40: SDG’ye yönelik sınırlı bir katkı var, çıktılar hedefle ilişkilendirilebilir ancak etkiler kısıtlı.
- 41-60: SDG’ye yönelik belirgin bir katkı sağlanıyor, çıktılar hedef doğrultusunda kullanılabilir ancak etkiler geniş bir ölçeğe yayılmamış.
- 61-80: Proje SDG’ye doğrudan katkıda bulunuyor, etkiler geniş çaplı uygulanabilir ve sürdürülebilir.
- 81-100: Proje SDG’nin temel hedeflerinden birini güçlü bir şekilde destekliyor, çıktılar yenilikçi, kalıcı ve küresel ölçekte etkili.
Ön Değerlendirme
- Projeler; Özgünlük, Yöntem, Yaygın Etki ve Sürdürülebilirlik kriterleri doğrultusunda, her bir kriter için 100 puan üzerinden verilerek değerlendirilir ve %25 ağırlıklandırılarak nihai puan elde edilir.
- Değerlendirme sonrasında nihai puan itibariyle eşik puan ve üstünü toplayan projeler (70 puan) ön değerlendirmede başarılı olur ve sözlü sunuma çağrılırlar.
- Özgünlük kategorisinde eşik puanı (70 puan) geçen ancaki nihai puan itibariyle eşik puanın (70 puan) altında kalan projeler Poster Sunumu yapmak üzere çağrılırlar.
- Ön Değerlendirme sonuçları http://www.bilimvefikirfestivali.com web sayfasında ilan edilir ve tüm yarışmacılara e-mail yoluyla bilgilendirme yapılır.
Son Değerlendirme
1. Ön değerlendirmede başarılı olan projeler Üsküdar Üniversitesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından belirlenen tarihte Poster Sunum veya Sözlü Sunum yapmak üzere Üsküdar Üniversitesi Çarşı Yerleşkesine gelir. Sözlü sunum ile birebir sunulması veya projenin poster olarak stant başında anlatılması kararı seçici kurul tarafından verilmektedir. Bu karar festival öncesinde başvuru sahiplerine mail ve telefon yolu ile
bildirilir.
Sözlü Sunum: Ön değerlendirme sonrasında sözlü sunuma çağrılan projeler 5 dakikalık sunumları (Power Pointte hazırlanmış) ile birlikte belirtilen saat ve salonlarda hazır bulunarak, jüri üyelerine projelerini sözlü sunum olarak anlatırlar.
Poster Sunum: Ön değerlendirme sonrasında Poster Sunuma çağrılan projeler belirlenen yer ve saatte, önceden hazırlanan posterlerinin başında bulunurlar. Jüri üyelerine posterlerinin başında projeleri ile ilgili bilgilendirme yaparak soruları cevaplarlar.
1. Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilimler ve Sağlık Bilimleri olmak üzere 3 kategoride değerlendirilen Sözlü Sunum ve Poster Sunumları, tek tek yeniden değerlendirilerek,ön değerlendirme ve son değerlendirmede aldıkları puanların ortalamalarına göre en yüksek puandan en düşük puana doğru sıralanır. Sıralama sonrasında 3 kategoride dereceye giren projeler belirlenir ve Ödül Töreni sırasında ilan edilir.